Uspešna proizvodnja gljiva u Žablju

Bez autora
Apr 26 2010

Porodica Vučković iz Žablja započela je proizvodnju šampinjona u manjim objektima pre desetak godina. Kako se u međuvremenu pokazalo da je gajenje šampinjona isplativo proširili su proizvodnju i u devet objekata površine 550 metara kvadratnih, godišnje proizvedu oko 90 tona gljiva. Za uspeh u proizvodnji, pored velikog truda i zalaganja, neophodno je znanje, jer se svaka greška - skupo plaća. Sa plasmanom šampinjona Vučkovići nemaju problema. Sve što proizvedu, prodaju na novosadskim pijacama i megamarketima. A, kada je reč o unapređenju proizvodnje, za to je potrebna pomoć Ministarstva poljoprivrede u davanju podsticaja za inpute i povoljnih kredita za podizanje savremenih objekata. To bi doprinelo većoj popularizaciji gajenja šampinjona u Srbiji.

Uspešna proizvodnja gljiva u ŽabljuPorodica Vučković iz Žablja započela je proizvodnju šampinjona u manjim objektima pre desetak godina.

Kako se u međuvremenu pokazalo da je gajenje šampinjona isplativo proširili su proizvodnju i u devet objekata površine 550 metara kvadratnih, godišnje proizvedu oko 90 tona gljiva.

"Za uspeh u proizvodnji, pored velikog truda i zalaganja, neophodno je znanje, jer se  svaka greška - skupo plaća", kaže za Radio-televiziju Vojvodine Dragan Vučković.

Sa plasmanom šampinjona Vučkovići nemaju problema. Sve što proizvedu, prodaju na novosadskim pijacama i megamarketima.

A, kada je reč o unapređenju proizvodnje, Vučković ističe da je za to potrebna pomoć Ministarstva poljoprivrede u davanju podsticaja za inpute i povoljnih kredita za podizanje savremenih objekata.

To bi, tvrdi on, doprinelo većoj popularizaciji gajenja šampinjona u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik